Monday, 5 September 2011

SayangilahDiriAnda,WahaiPemimpinMasaDepan.

Seronok tak bila dapat kerja? Mestilah seronok bila dapat menyumbang tenaga di samping boleh dapat sikit duit poket. Macam tu jugak saya, walaupun diberi peluang hanya sehari lebih menjaga kedai milik mak saudara( yang saya panggil mak). Hanya kedai runcit + kedai petrol, yang menjual pelbagai barangan dapur, minuman, topup dan lain-lain.(including rokok). Kenapa jual rokok?? Sebab itulah antara barangan yang LARIS=) 

baru belajar ni..
  
antara jenama yang massyuk!
                                           
Rokok oh rokok! Walaupun harganya agak mahal, tapi masih sanggup dibeli oleh anak-anak muda, termasuk saudara2 terdekat saya. Jenama yang tidak asing bagi peminat setia barang ini: Surya Gudang Garam- sebatang 60sen, Dunhill-sebatang 70sen. 

Tidak perlu disebut soal bahayanya merokok, kerana ianya sudah lapuk dan tidak dipedulikan sama sekali. Soalnya adalah ketagih merokok. Sebab itulah, JANGAN MENCUBA! 


     
        

Pernah saya diberi peluang untuk berpidato dalam bahasa arab, tentang bahayanya merokok ni, sewaktu di tingkatan tiga.Seingat saya tajuknya "Merokok membahayakan kesihatan dan membazirkan wang". Umpama membakar duit sendirilah. Adakah merokok mengenyangkan? Teruskan merokok, jika bermimpi nak jadi seperti insan-insan ini:

      
  
  

Sebenarnya, kita yang menghidu asap rokok berisiko tinggi untuk dapat penyakit yang lebih teruk dari perokok! Em, oleh itu, jauhilah asap rokok=)

THIS IS NOT A JOKE!
    
  
YES!!

1 comment: