Monday, 5 September 2011

SayangilahDiriAnda,WahaiPemimpinMasaDepan.

Seronok tak bila dapat kerja? Mestilah seronok bila dapat menyumbang tenaga di samping boleh dapat sikit duit poket. Macam tu jugak saya, walaupun diberi peluang hanya sehari lebih menjaga kedai milik mak saudara( yang saya panggil mak). Hanya kedai runcit + kedai petrol, yang menjual pelbagai barangan dapur, minuman, topup dan lain-lain.(including rokok). Kenapa jual rokok?? Sebab itulah antara barangan yang LARIS=) 

baru belajar ni..
  
antara jenama yang massyuk!
                                           
Rokok oh rokok! Walaupun harganya agak mahal, tapi masih sanggup dibeli oleh anak-anak muda, termasuk saudara2 terdekat saya. Jenama yang tidak asing bagi peminat setia barang ini: Surya Gudang Garam- sebatang 60sen, Dunhill-sebatang 70sen. 

Tidak perlu disebut soal bahayanya merokok, kerana ianya sudah lapuk dan tidak dipedulikan sama sekali. Soalnya adalah ketagih merokok. Sebab itulah, JANGAN MENCUBA! 


     
        

Pernah saya diberi peluang untuk berpidato dalam bahasa arab, tentang bahayanya merokok ni, sewaktu di tingkatan tiga.Seingat saya tajuknya "Merokok membahayakan kesihatan dan membazirkan wang". Umpama membakar duit sendirilah. Adakah merokok mengenyangkan? Teruskan merokok, jika bermimpi nak jadi seperti insan-insan ini:

      
  
  

Sebenarnya, kita yang menghidu asap rokok berisiko tinggi untuk dapat penyakit yang lebih teruk dari perokok! Em, oleh itu, jauhilah asap rokok=)

THIS IS NOT A JOKE!
    
  
YES!!

Sunday, 4 September 2011

It's all about TIME.

Masa, masa dan masa!

Selalu kedengaran peringatan mengenai masa. Hatta di dalam Al Quran sekalipun, kerana masa sangat sangat penting dan tidak layak untuk disia-siakan. Di negara-negara luar yang sudah maju, seperti Jepun dan Korea,mereka sangat mementingkan penggunaan masa, walaupun sesaat! Jika menghadiri mesyuarat atau apa-apa program, mereka akan tiba lebih awal, sebelum program bermula. IT'S ALL ABOUT TIME



How we spend our time wisely. Bagaimana kita membahagikan setiap detik yang diberi Allah, iaitu 24jam sehari. Bagaimana kita merancang perjalanan waktu-waktu kita, dan sebagainya. Tidak dinafikan, pepatah yang selalu meniti di bibir-bibir orang kita sendiri, orang Melayu,( janji Melayu) memang ada benarnya. Kerana itulah realiti yang sering berlaku pada masyarakat Melayu kini. 

Pernah saya diingatkan tentang 'tiba awal ke tempat sekian-sekian' kerana... kelewatan anda akan menzalimi orang lain, kerana terpaksa menunggu kelewatan, kelalaian anda. Saya sendiri pernah melakukan itu, disebabkan oleh perkara-perkara yang tidak terjangka di fikiran. Muhasabah untuk diriku menjadi yang lebih baik, much much better than before!. Hopefully=) Lakukan ini kerana ummat Islam, InshaAllah saya akan berubah!