Monday, 19 December 2011

Alahai Jodoh..

Kenapa tiba-tiba keluar post soal jodoh ni? Em mungkin sebab musim orang mendirikan masjid. Musim cuti sekolah. InshaAllah post ni simple je. Cuma kongsi-kongsi apa yang terlintas  di fikiran. Semua orang tahu jodoh itu hal Allah yang rahsia. Cuma akan diberitahu bila tiba masanya. Dan ramailah remaja yang masih single ni berteka-teki,siapa jodoh mereka? Tak kurang juga ada yang berimpian untuk ciri-ciri future wife/husband masing-masing. Sedikit kajian yang dibuat tentang ni, dan inilah hasilnya! 


Bila ditanya tentang ciri-ciri isteri kepada si lelaki:


A: Saya nak isteri yang pandai, nanti boleh bantu saya kerja cari duit lebih, untuk kesenangan bersama la..:) Saya takkan larang isteri kerja.


B: Saya pulak kalau boleh la,nak yang pandai masak. Saya nak makan apa,semua dia boleh masakkan. Jimat duit sikit, disamping eratkan kasih sayang kami. Mak saya pon masak sedap, sebab tu ayah sayang mak..


C: Saya tak kisah sangat soal bakal isteri ni, cumanya yang paling penting dia ada akhlak yang mengagumkan je. Sebab zaman sekarang ni memang susah la nak cari yang betul2 solehah kan, tapi cukuplah yang dapat sejukkan mata saya bila memandangnya, dan yang paling penting ummi ayah saya pon suka dia..hehe


D: Pilihan saya pulak, isteri yang xnak kerja. Dok umah jaga makan minum saya, anak2 dah la. Saya xsuka isteri yang bekerja, susah nanti nak jumpa. sebab masing2 sibuk nanti. Anak2 pon xterurus. Ni pandangan je..


E: Ciri2? saya nak yang kaya la..nanti tak la susah2 saya cari duit untuk dia. At least dia dah ada pendapatan sendiri. Yang tak cukup tu nanti saya tambah2 la.. Yang penting dia ada aset yang banyak je..


*Sama je kalau tanya kepada wanita pon, tapi kebanyakannya nak yang soleh dan boleh membimbing ke jalan agama. Sebab si isteri akan taat pada suaminya. Tapi tak kurang, ada jugak yang bergantung pada rupa paras yang kacak dan yang penting berduitlah! Zaman sekarang yang menuntut kebanyakan wanita memilih lelaki yang kaya.. Jangan salahkan wanita =)


Apa2pun, banyakkan berdoa kepada pemilik rasa cinta, Allah S.W.T. Dia yang berhak menentukan jodoh kita, ajal, rezeki dan segalanya. Jadi yang terbaik, dapat yang terbaik InshaALLAH!!


                                   

No comments:

Post a Comment