Monday, 25 April 2011

Bahagiakanlah Hatimu..


>>Setiap insan berhak mndapat kebahagiaan. plbagai cara diusahakan semata2 untuk bahagia, terpulang pada tuan empunya badan. Kenapa nak bahagia?? macam mana nak dapat perasaan tu? Boleh tanya pada diri sendiri. Pernah terdengar satu pernyataan : "Anda akan bahagia sekiranya orang sekeliling anda bahagia"

Sedikit tips untuk bahagia, gumbira (+_______+);

# Pastikan kita ada 'ayat teras' (semoleknya ayat al-Quran), sebab time sedih2 nilah ayat2 tu akan jadi pengubatnya.

# Tuliskan kesedihan2 kita tu kt dalam kertas, and fikir balik, patut tak kita sedih? kalau xpatut sedih, so xyah la sedih sangat=)

# Cari seseorang yg boleh dibuat kaunselor. sahabat2,teman2 smua pun boleh. Cari yg betul2 boleh mndengar masalah kita, walaupun dia xdapat selesaikan masalah kita. agak susah nak cari a good problem listener

# Baca buku2, artikel2 yg berbentuk motivasi. yang boleh atasi kesedihan kita, tapi sebaik2 kitab penyelesai masalah adalah Al-Quran. cuba praktik ni>> sekiranya ada masalah, bukak Quran kt mana2 page,baca dan in sya Allah kita akan dapat penyelesaian kpd masalah kita ( ada hamba Allah pernah bgtahu).'you are what you read'

# Last but not least, cuba cari penyelesaian sendiri. bergantung pada diri sendiri.



           

Peringatan buat Noor Izzah, senyum pada masalah! Allah sentiasa bersama. Wallahu a'lam, sekadar pendapat.

No comments:

Post a Comment